Esztergomi nosztalgia túra …. Bazilika

A székesegyház

Bazilika. Csak ennyi, s van akinek még kevesebb ha hallja, de én úgy gondolom, hogy aki egyszer látta, aki egyszer járt benne, már nem tud ilyen egyszerűen gondolkodni erről a monumentális épületről. Már messziről kiemelkedik a várdomb uralkodó építménye, évszázadok őrzője.

Arányok és parányok

Ahogy haladunk az úton egyre kisebbnek érezzük magunkat, s egyre feljebb és feljebb kell emelni a tekintetet, s egyre kevésbé bírjuk szemünkkel befogni a bazilika nagyságát. Mint egykor régen, most is csodálattal néztem ezt a történelmi örökséget, mely oly büszkén dacol az idővel. Bár a korral járó romlásokat most is éppen javították, s mind a belső, mind a külső részen vannak lezárt, nem látogatható területek. Így a kupolát sem tudtuk körbejárni kívülről.

Kevesen ismerik így

Bazilika, ilyen egyszerűen beszélünk csak róla, pedig ennek a klasszicista és óegyiptomi stílusban épült bazilikának Esztergom városában, a becsületes neve így hangzik – Nagyboldogasszony– és Szent Adalbert-főszékesegyház, , az Esztergom-Budapesti főegyházmegye székesegyháza.

Áhítat

Ugye, hogy gyönyörű? És akkor lépjünk csak be. A meghitt csendbe, csak néha hallatszik be a munkások zöreje, így a merengést időnként megzavarja az oda nem illő zaj. De szükséges, ahhoz, hogy még sokáig élvezhessük eme páratlan építmény szépségét. Egy kissé zavaró volt, hogy a Bakócz kápolnát csak hívők látogathatják, pedig a nem vallásosak részére is tud élményt nyújtani.

A kisugárzás

Körsétánkat a kazamatában folytattuk, az altemplom temetkezési helyként szolgál az egyházi főméltóságoknak. A több méteres falvastagság olyan erőt sugároz, mintha az építmény évezredeken átívelve túlélhet minden pusztítást. Nekünk talán a legmegindítóbb Csernoch János esztergomi érsekbíboros–hercegprímás síremléke volt.

Egyre feljebb

Az emeletre érkezve bejutottunk a kincstárba, ahol az egyházi ruhák és egyéb kegytárgyakból rendezett kiállítás tekinthető meg. A mérhetetlen nagyságú gazdagság nem csak a felhasznált anyag miatt van, hanem azon tárgyak kidolgozása révén. Olyan hihetetlen részletességgel találkozunk, ami egyszerűen elképzelhetetlen abban a korban. A lenyűgöző tárlat után, ideje napvilágra kerülni.

A madarak közt

Csigalépcsőn felfelé haladunk a kupola kijáratához, de még előtte megpihenünk a hátsó kapu feletti óriási ablak mögött, ahonnan a dunai panorámában és az újjáépült Mária Valéria hídban gyönyörködhetünk. Sajnos a felújítások miatt nem lehetett körbejárni a kupolát, de így is nagyon nagy élmény ebben a magasságban a szabad levegőn sétálva emlékek után kutatva a város utcáit nézve.

Fotó: hicza

A Nosztalgia túra folytatódik…kérjük oszd meg, ha tetszett.. 🙂 Köszönjük 🙂

 

Előzmény:

Esztergomi nosztalgia túra …. A vár

Galéria