Visegrádi séta…

Aktív pihenés

Egy látnivalókkal teli út után, napsütéssel övezve megérkeztünk szálláshelyünkre Visegrádra. Langyos őszi napsugár melengetett, s bár sok toporgás volt ebben a napban, még sem éreztük magunkat fáradtnak, így egyértelmű volt, hogy sétára indulunk a hangulatos városban, a festői Dunakanyarban.

A szabadság szellője

Langy szellő, simogató napsugár, gép a kézben, s indulás. A Duna felett pamacsokban lógó felhők alatt a kompra várakozó autók között beszélgető emberek mellett sétálunk el a Salamon torony felé. Reménykedve, hogy még nyitva találjuk, s kicsit felülről is rálátunk a nagy folyóra. A hegy tetejéről lustán néz le a vár, hiszen tudja, ma nem lesz meghódítva.

A part

Az emberek a part mellett egy kompon álltak, s talán “komponáltak”, miközben a kis hajó a másik part felé kacsingatott. Elhaladunk egy Dunára néző, de most üresen ásítozó pad mellett, majd egy kis kápolna is elmarad mögöttünk. A folyón ringatózó nagy hajó, meg a partoldalban meghúzódó impozáns épület látványa mellett hangulatos kis utcákban sétálgattunk.

 

A szépségből lett szörnyeteg

Nemsokára odaértünk a valamikori Duna szállóhoz. Az épület hívogatóan nézett ránk, de közelebb érve a málló festék és a betört ablakok által elcsúfított, valamikori gyönyörű teste látszott. Az udvar is elvadult, gyomos és vandál kezek nyomait hordozza. A szebb napokat is megélt épület még most is hordozza magán az elegancia nyomait.

A kilátástalan kilátás

A Salamon toronyhoz felérve gyerekzsivaj és látogatók csacsogása hallatszik, s él a remény, nyitva lehet a torony kilátója. A remény gyorsan szertefoszlott, mikor közölték, csak kívülről lehet az építményt csodálni, többre nincs lehetőség. Tovább megyünk, vissza a hangulatos kis utcácskákba, s egy napsütésben fürdő kis templom tövében leülünk egy kerthelyiségbe egy jól megérdemel sörre.

Lejárt az idő…

Az idő gyorsan repül, a mai kis sétánknak is lejárt az ideje. Visszaindulunk a hotelbe, hogy méltón koronázzuk (no Covid) meg az első napot, egy remekbe szabott vacsorával és egy üdítő wellnesszel. Holnap folytatódik a nyaralás…. 🙂

 

 

 

Galéria