Vár és Kastélyvadászat – Zsámbék Zichy kastély

Egy szép napon….

Egy szép októberi napon elindultunk nyaralni…. azaz csak szerettünk volna, de mint oly sokaknak, nekünk is beszólt ez a “virnyák”. A törölt járatunk romjain búslakodva újabb célpontra fókuszálva keresgélni kezdtünk. Nem volt egyszerű feladat ilyen rövid idő alatt megfelelő helyet találni, de talán mégis……

Ha nem a jelenbe, akkor vissza a múltba..

Ha már nem mehetünk “láblógatni” a napos Szardínia szigetére, akkor folytassuk a vár és kastélyvadászatot. Így esett a választás Visegrádra, a Dunakanyar gyöngyszemére. Na meg, nem utolsó sorban egy nosztalgikus utazás is belefér Esztergomba, gyerekkorom színterére. Sok idő telt el, mióta itt hagytam a város, s a változás minden bizonnyal kézzelfogható lesz.

Újra vadászunk…

Azért, hogy kihasználjunk a rendelkezésre álló időből annyit, amennyit csak tudunk, már az utazásra is tettünk célpontokat, s ez a kis dunántúli településen Zsámbékon volt. Elsőként a volt Zichy kastélyt vettük célba, s bár tudtuk, ebben a vészterhes időben nem biztos semmi sem, így a bejutásunk is esetleges volt. Ezt csak nehezítette, hogy a kastély egyházi kezelésű Keresztelő Szent János Iskolaközpontként működik.

A vírus tud beszélni, ezért mindig közbeszól..

Az esélytelenek nyugalmával léptünk be az épületbe, s az ajtónálló, azaz akarom mondani a portás állta utunkat, s rögtön elutasító volt, nyilván ez volt a feladata. Azonban volt ott valaki, aki másként gondolta, és elment az igazgatóhoz, hogy kijárjon valami előnyt részünkre. Így is lett. Az intézmény igazgatója kedvesen reagált kérésünkre, s megengedett mindent, amit az adott körülmények között megengedhetett.

Minden jó, ha a vége jó…

Lehetőség nyílott a külső felvételeken kívül az udvar és az alagsorban megrendezett “Élő Népművészet” című kiállítást, valamint a kastély kápolnáját is fotózni. Ez már több is volt, mint amit reméltünk. Sétánk során több alkalmazottal is beszéltünk, így bepillantást nyertünk az iskola jelenkori életébe és történelmi múltjába.

Itt a vége….

Nem tudjuk mikor lesz erre utunk újra, reméljük már túl leszünk a balsorsi időn, s talán a kastély megmaradt belső világát is lefotózhatjuk. Ám most már búcsúzni kell, mert vár a következő helyszín…

Fotó: hicza

Galéria