Vár és kastélyvadászat – Füzér vára

Egy újabb állomáshoz indultunk, a Füzéri várhoz, mivel oly sok szép képet láttunk róla, hogy saját szemünkkel is meg akartuk nézni. Útközben, apró falvakon átkelve pillantottuk meg a kis templomot, melyet közelebbről is szemügyre vettünk.

Úton, útfélen…

Abaújváron egy kicsi dombtetőn találtunk rá a református templomra, s rögtön a kíváncsiság lett úrrá rajtunk, hogy bepillantsunk a hit várába. Meglepetésünkre az ajtót nyitva találtuk, de a csodálkozás nem tartott túl soká, mert belül a “valami félbemaradt” állapot uralkodott. Az hogy az enyészet, vagy a felújítás van folyamatban, ezt most rátok bízom, s csak remélem, hogy az utóbbi a helytálló. A templom belsejét látva meglehetősen vegyes érzelmek tolultak fel, de mivel a környéken egy élő lélekkel nem találkoztunk, így csak az első benyomásunkra hagyatkozhattunk.

Már vár ránk a cél…

Még mindig a látottak hatása alatt, orrunkban az átható kátrányszaggal indultunk egy várhatóan kellemesebb élmény felé a Füzéri várhoz.

Vegyes érzések

Már messziről felismerhető az impozáns vár, s a helyreállítás jótékony hatása. Bár a parkolás kissé kaotikusra sikeredett, de a tornának is beillő várostrom most jólesett. A felvonóhídon át bejutva a kasszánál megtudtuk, hogy a vár csak részlegesen látogatható, bár ez a belépődíjon nem látszott meg. De hát az üzlet, az üzlet. Vállalva a kényelmetlenséget, mármint hogy most feleakkora területre zsúfolódik be a közönség, benyomultunk a várudvarra. Az “egy életem, egy halálom, ezt most végigjárom” kiáltást némán letudva, elindultunk….

Az élet nem áll meg…

Eltekintve a kellemetlen helyzettől, hogy helyenként bukdácsolva, porban és kerítések között próbáltuk meg élvezni a napot, majdnem sikerült az időutazás. Úgy gondolom, ha véget ér a felújítás és az egész vár bejárható lesz, összeáll a történelmi pillanat a látogatók számára. Lehetne részletesebb a vár egykori lakóinak életéről tájékoztató anyag, hogy a mindennapok is jobban elképzelhetőek legyenek, de a szervezők így is próbáltak tiszta képet alkotni a korabeli életről.

A végeredmény a fontos

Összességében egy igen sikeres napot zártunk, s még órákig beszélgettünk a füzéri várról, ahogy hazafelé tartottunk a szállásunkra Hernádvécsére, a kastélyba.

Fotók és bővebb fotógaléria: Hicza