Vár és kastélyvadászat – Fáj község- Fáy kastély

A túránk következő állomásának a pusztaradványi Pallavicini-kastély volt kiszemelve. Sajnálatunkra a beláncolt kapu utunkat állta, így azt a keveset, amit az útról látni lehet, inkább nem is említjük meg. Egy őslakostól próbáltunk információt szerezni, de erről hamar letettünk, miután minden kérdésünkre csak igenlő választ kaptunk….

A gyorsan növekvő hőmérséklet miatt visszaugorva a klímás autóba Szemere felé vettük az utunk, mivel ott is várt ránk egy kastély. Vagy legalábbis úgy gondoltuk. De tévedtünk. Bár a helyiek segítségével elég gyorsan ráleltünk a kastélykertre, ami ugyan gondozott volt, de a betelepített császárfa miatt mégsem emlékeztetett a régi parkra.

A kastélyt így oldalról közelítettük meg, szerencsére, mert a főbejárat felől még lehangolóbb az egész. A kastélyban jelenleg óvoda és főzőkonyha működik, s ennek megfelelően csak a használat látszik, az állagmegóvásnak még a nyomát sem lehet felfedezni. Kopott falak, hiányzó ablakok, törött, leszakadt ablaktáblák őrzik az elherdált örökségünk nyomait.

Szomorúan indultunk tovább a következő állomásra, Fájra, s csak reménykedtünk, hogy nem lesz ” Nomen est omen”. Elszegényedett falun keresztülhaladva rossz előérzet lett úrrá rajtunk. S kiérve a faluból hamarosan letértünk a kastélyhoz vezető bejáróra. A bejárattól már látszott volna a kastély, ha egy óriási munkagép nem takarná el a fél vidéket. A műszaki hibás gép hanyagul ott felejtve az udvar kellős közepén jelezte, nem lesz könnyű dolgunk.

Egy-két külső kép után rátapadva a bejárati kapu üvegeire, próbáltunk belesni a félbehagyott szétverés/felújítás folyamatára. Ekkor érkezett meg a kastély gondnoka. Érdeklődésünkre kinyitotta az épületet, s ahogy jártunk körbe, a kastély, szinte teljes életútját bemutatta. Látszott, hogy nagyon szereti a helyet, olyan színesen mesélt, hogy megelevenedett előttünk a múlt egy nagy szelete. Talán még most is mesélne, ha időnk tovább engedi, de mennünk kellett, hiszen még vártak ránk csodák….

Fotó: hicza

Fotó albumok ezen az oldalon található