Vírusmentes élet az erdőben….

Nehéz helyzetben

A mai helyzetben nehéz kitalálni mi lenne a helyes magatartás, mi az amit megengedhetünk magunknak és mi az amit nem. Persze, hozzáállás kérdése, hogy miként fogadjuk vagy utasítjuk el a vészhelyzeti előírásokat.

Hova menjünk, ha nem mehetünk sehova?

Nem könnyű a válasz, és a döntés felelőssége ott van, azon is, aki előírásokat farag, és azokon is, akiknek be kellene tartani. De hát ellenkezni kell, bármit is írjanak elő nekünk, hamisan hivatkozva a szabadságjogainkra. Megtiltották a csoportos túrázást. Most, csak ezzel foglalkozunk.

Jogos a döntés

Nézünk, mint a moziban, csak már nem százan, hanem 99-en, mert több néző nem lehet. Miért gondoljuk, hogy mindenkinél okosabbak vagyunk? Miért az a menő, ha ki tudjuk játszani az ellenőrzést?

A lényeg

Ha nem mehetünk csoportosan túrázni, hát menjünk kevesen, egyedül vagy párban. Így tettem én is, amikor felkerekedtem, hogy bevessem magam a Szekszárdi térség Sötétvölgyi részébe. Szépen alakult az utunk, a parkolóból indulva az erdei futópályán, kéktúra vonalán haladva, egészen a Haramia-forrásig.

Tiszta levegőn

A forrásnál megpihenve élvezve az erdő tiszta levegőjét, még csodálkoztunk is, mily kevesen járnak most itt, emberrel csak elvétve találkoztunk. Az első gond itt volt, mert az út kezdetén kihelyezett térkép alapján nem találtuk meg az utat. Meg lett, csak éppen majd 300 méterrel távolabb volt a leágazás, mint ahogy az erdei térkép jelezte.

Tüdőtisztítás

A Haramia-forrástól a kék háromszöggel jelzett úton haladva, olyan emelkedőre bukkantunk, hogy attól féltünk, a kaptatón haladva az orrunkkal súroljuk az utat. Szükség volt akkora levegő vételre, amire csak képesek voltunk, hogy hosszabb pihenő nélkül felérjünk a hegyre. Megérte az erőfeszítés, mert olyan szépséges sárga virág várt fent, amivel az egész túra alatt nem találkoztunk.

Minden jó, ha a vége jó! És ha nem?

A hegyről lefelé vezető út már jutalom volt, s kicsit szomorú is lett, ahogy a csendes gyerektábor mellett haladtunk el, de benn volt a remény, hogy egyszer újra gyerekzsivaj tölti be a környéket. Kiérve az erdőből a tisztásra, emberek nagy csoportjának önfeledt piknikezése fogadott. Ennek láttán úgy érezhettük volna, nincs is itt semmilyen veszély ami ellen össze kell okosan fogni. De nekünk más gondolatunk támadt e kép láttán.

Vigyázzatok magatokra, szeretteitekre és embertársaitokra.

 

Galéria