Nyárutó a Mecsekben, avagy a körtúra évszakonként

Az “örök” körtúra

Aki ismeri a Kelet-Mecsek napsütötte lankáját és a állandóan csorgó patakját a Püspökszentlászló – Óbánya – Kisújbánya háromszögben, az jól tudja, ezt a kört minden évben többször is meg kell tenni. A test edzésén kívül a legfontosabb érv ami ez mellett szól, hogy a természet folyamatosan változtatja a túrázónak mutatott arcát.

A patak partján

Így lett ez a kis képes beszámoló, egy gyorsan elhatározott körtúráról, csak hogy most is láthassuk ezt a fenséges arcot. Püspökszentlászló meleg délelőtti csendjéből indulva, a Zengő lábánál a Réka völgyön és a Döngölt árkon keresztül eljutunk Óbányára. Sajnos a pisztrángsütő feladta tevékenységét, így az irány a falu szélén Kisújbánya felé vettük. Meleg barátságos időben érkeztünk a faluba, ahol, ahogy a nóta mondja – hol délidőn nem mozdul más, csak a megkötött … Mivel csónakok sehol nincsenek néhány szolgálatos kutya vakogása kíséretében vonulunk át a falun.

A “mennyei” nyugalom helye

A falu másik felén egy mennybe vezető lépcsőn egy egészen apró templomhoz érkezünk. Az egészen egyszerű építmény biztos támasz a még vallásos néhány falusinak, s állaga is rendben van, s tisztasága megindító. A templomot elhagyva az erdőszélen a fák közül kibukkan a Klumpás Tanya, melyet soha nem hagyunk ki, ha erre járunk. Finomságai közül ki kell emelni a kenyérlángost, a finom palacsintákat, réteseket, szendvicseket, teákat és …egyszóval a teljes kínálatot.

Tele hassal

Miután pótoltuk a hiányzó kalóriákat, most rövidebb úton indulunk vissza P.szentlászlóra. Átszeljük a nagy legelőt, amiről a “Kelet Svájca” nevet kapta ez a vidék. Most nem találtunk állatokat, pedig ők mindig nagy érdeklődéssel figyelték lépteinket.

Ha a Zengőt nem vesszük célba, könnyű-közepes nehézségű túra, családi programnak is kiváló. A táv 23km. Szintemelkedés 260m.

 

Fotó: hicza

Fotógaléria