Vintgar szurdok, a szlovén túracélpont

Mert látni kell…

Ha Szlovéniába jársz, mindenképp menj el megnézni a Vintgar szurdokot, ami Bled-től nincs messze, s mindenképp megéri időt szakítani rá. Ha mégsem jársz arra, akkor menj el és nézd meg, mert olyan élményben lesz részed, amit kevés helyen  láthatsz.

Nem osztrák

A Radovna patak, meredek falak közt hol sebesen robog, hol tajtékozva fröccsen szét a sziklafalakon. A sziklafalakon futó függőjárdán lehet közlekedni, melyet a látogatók belépődíjából javítgatnak. Szerintem több-kevesebb sikerrel. 🙂

Fő a természetesség

Nem mondom, rengeteg dolgot lehetne javítani ezen a turista látnivalón, de van valami bája a kevésbé kiépített látványosságnak. Közelebb van az érintetlen természethez és nehézségét tekintve is a könnyebbek közt tartjuk számon. Ez azt is jelenti, hogy a család, nagymamástul, gyerekestül mehetnek és persze a kutyut sem kell otthon hagyni.

Emléknek is remek

Minden túrán dokumentálunk fotókkal, de itt majdnem kútba esett a próbálkozás. Olyan párás levegőben indultunk, hogy egyenesen csepergett az eső. Színes esőkabátok haladtak az úton, apró kínai kabátok fotózgattak mindent, a lényeg hogy csattogjon a gép a kezében. Nincs hideg, csak ez a párafelhőben haladás, miközben minden nedves, csúszik.

Zen-geteg

Talán egy hivatásos Zen készítő szabadult el, kupac hátán kupac, négyzetméterenként ötven. Szóval ahogy ritkult a látogatósereg, egyre szebb lett a táj, s már fél úton látszott, lassan oszlik  a pára. Már egy kolléga is kitelepült, szerintem tudta, hogy milyen idő jön.

Látványosság

Kezdett tisztulni az idő, s egyre több vízesés, zúgó és csendesítő követte egymást, miközben a víz smaragdzöld színben pompázott és alig volt jéghideg. A változatos terep nem hagyta lankadni a figyelmet,s nem ártott a láb alá is nézni. A kis öblökben pisztrángok játszottak az oxigéndús vízben.

Nem nagy, de legalább…

Az út végén jól megérdemelt jutalomfalattal lehet rontani az egészséget a büfében, de ennél szebb látnivaló a tizenhat méteres Šum vízesés. Mivel a szurdoktúra nekünk rövid volt ( 1,6km), így visszafelé is megjártuk és így egy másik arc bontakozott ki, szóval érdemes volt másik szemszögből is végignézni.

A túra könnyű, de érdemes csúszásmentes cipőt, egy pulóvert és egy könnyű esőkabátot is becsomagolni.

Fotó: hicza

 

Fotóalbum