Fókuszban a szunnyadó Szuadó…

Könnyű testi sétának indult, majd jól belendült ez az út. Csak egy kis séta Orfűre meg vissza, de nem lehetett megállni, hiszen a tavaszi napsütés sem engedte, meg azután, ha már itt vagyok, miért ne. Meg úgy is van elég élelem, ital és memória a gépbe, és a kíváncsiság is hajtott. Mi lehet a Mecsekben az a “Szuadó”?

Indulás

Egy erdei parkolóból, az Erdész útról indulva a Remete rét felé, az út menti ibolyatelepek üdvözlik a vándort, majd a rét felé haladva előkerülnek a hóvirágok is. Ez már a tavasz, megjelennek a színek az erdőbe, kezd feloldódni az erdő kopársága.

 

Illatorgia és gyönyörűség ami kísér az úton, a már ismert útvonal bejárásakor, könnyű léptekkel haladva. A Remete réten családok töltekeznek az éledő napsugarakban, gyermekek élik gondtalan életüket. Zsivaj, lárma, de ez most nem bántó, s az erdőben amúgy is mély csend lesz. A rétről előbb a kék,majd a Büdös kúttól a sárga + jelzésen fút az út.

A Füleki emlékmű és a Büdös-kúti pihenőnél szintén nagy társaság pihen. Gyors a haladás, mindjárt Orfűn járok, majd beérve a Mecsek Háza az első pihenőhely. Egy kávé, némi étel és ital után indulás tovább.

Szuadó

Ez a Nyugat-Mecsek szurdokvölgyében csörgedező patak és a partoldalban futó ösvény, talán az egész Mecsek leginkább vadregényes tája. Ezen az úton megyek, olyan hihetetlen mély csönd vesz körül. Szinte mindent be szokott borítani itt a medvehagyma, mely élénk zöld takarót terít a völgyre. Az erdő körbeölel, mesél és védelmez, míg a völgyben haladok a kék+ jelzésen. A merészek, több barlang is lehetőség a szórakozásra, én inkább a forrásokat gyűjtöm, s itt van elég. A láz oldalban kiérek a Szuadó-tetőre és a Rockenbauer Pál kéktúra útján visszatérek a Remete rétre.

Szorgalmi feladat

A réten egy rövid pihenő, majd egy kis kitérő a Sóshegyi kilátóhoz, ha már itt járok, ide mindig felnézek, egy kis magaslati levegőt szívni. Már alakul a panoráma, a visszatérés ígéretével továbbállok a már ismert ösvényen hazafelé. Egyre több a zöld szín, s egyre jobban nyugtatja a megfáradt vándor szemét. Már csak ezért is érdemes kijönni ide a mecseki erdőbe, hogy kiszakadjunk a mindennapok szürke betontengeréből. Mindegy hogy egymagadban, vagy családosan járod a természetet, a lényeg, hogy a kapcsolatod meglegyen.

Közepesen nehéz túra, 280m szintemelkedés, folyadék igény min. 1lit. A hossza miatt gyerekeknek nem ajánlott.

Tipp!   Hogyan válasszuk ki a túracipő méretét?
Mindkét cipőt húzd fel túrazoknira, és állj fel! Próbálj fel több modellt, akár több méretben is! 2 ponton ellenőrizd, kényelmes-e a cipő: a saroknál és a rüsztnél! A cipőnek nem szabad szorítania a próba során! Próbaképp gyalogolj az áruházban a cipőben! Fokozatosan szoktasd hozzá a lábad a cipőhöz, hordd egyre hosszabb ideig!

Tipp!   Megjelent a  „A Baranyai-dombság turistakalauza” című kiadvány Biki Endre Gábor szerkesztésében. Itt elérhető. 
Fotó: szerző

Galéria