Amikor a név kötelez…

A legutóbbi nyáridéző bejegyzésem alkalmával említettem Toscanai szálláshelyünket, ami távol a városoktól egy domboldalon festői környezetben volt. Most ezt a kis gyöngyszemet járom körbe, hátha kedvet kaptok egy ilyen utazásra.

Persze tudom, enélkül is odakívánkozik az ember fia-lánya, mert ha azt hallod Toscana, akkor csupa képeslap kép ugrik be mindenkinek. Ez itt – Il Lebbio, Montaione

Gondoljátok, hogy akkor ez a valóság?

Könnyen rá lehet vágni, hogy igen, s ezzel nem is állunk messze az igazságtól. A szelíden hullámzó vidék, mintha csak meg lenne tervezve, olyan rendezett. Azt hiszem, nem a turisták miatt lett ilyen, hanem a mindennapi élet velejárója arrafelé. Nem, nem, biztos nem miértünk, mert akkor nem tessékelnének ki egy vendéglőből, ha jön a szieszta ideje. Itt mi vagyunk a helybeliekért…

Na de térjünk vissza a szálláshelyre.

Ha nem mennénk sehova innen, csak elheverve élveznénk a pihenés felhőtlen örömeit, akkor is elégedettek lehetnénk, mert minden ilyen apartman park, felér egy mini Toscana-val. A hamisíthatatlan hangulat ennek a vidéknek a sajátja, önkéntelenül átveszed a nyugalmat, s csendesen szemléled a gyíkokat a falon, van minden színben pompázó kertet, vagy egyszerűen csak jó magyar módjára szénné égsz a napon, mire eszedbe jut, hogy a sziesztát nem véletlenül találták ki.

Na de ilyen helyen a szobába lenni?

A varázslatos miliő

A mediterrán építészet csodái ezek az épületek, s kívülről is látni lehet, hogy a felhasznált anyagok sokszínűségét. A belső, mintha száz évet repülnénk vissza az időben, bár a modern technika el van benne bújtatva.

Aki romantikára vágyik, ennél jobb úti cél nem is lehetne. Na jó, van még pár száz a világban, de azért ez sem kutya. 🙂 Elbújni a világ elöl, hallgatni a csendet és békésen regenerálódni. Ezen a vidéken óriási sétákat lehet csinálni a házigazdák által biztosított autentikus pizzamester produktuma és a késő délelőtti falusi reggeli között.  Mintha minden csak azért lenne itt kitalálva, hogy te elfeledd a mindennapok zsivaját, az állandó pörgést. Ez onnan is látszik, hogy a fényképezőgép többet van a kezedbe mint a telefonod, és hogy néha-néha egy pohár toszkán bor is lecsúszik napközben.

Élményhalom

Itt most nem látható a nyaraló mókusa, mert persze pont akkor nincs kézbe gép, mikor a kis kíváncsi mókus beles az ablakon. Napokon át kerestem őkelmét az eset után, de több fellépése már nem volt. Enélkül is ámulunk a táj, a kis park csodálatos látványában, de már készülni kell a következő városlátogató kirándulásra, így elköszönés helyett, itt hagyok egy kis néznivalót….

 

Szerző és fotó.