Melegmányi völgy – újratöltve…

Meleg nyárias napon indultunk útnak kibővült kis csapatunkkal egy már sokszor bejárt útvonalon, hogy lássuk, miként változik a táj képe az idő haladásával. Ha havonta egyszer végigmennénk is látnánk a változást, a természet mindig másik arcát mutatja, más a talajtakaró növényzete, s más az erdő képe is.

 

P1020400

Április 2. Dömörkapu – Rábay fa – Meleg-mányi völgy – Petnyák – Nagy-mélyvölgy – Kis rét – Dömörkapu

Könnyű terep 12.5 km

A kiindulási pont: Dömörkapu (Vidámpark emlékmű)

A hiteles mérés érdekében a kis csapat két GPS-t vitt magával, biztos ami fix. A lombosodni kezdő fák ágai akadálytalanul engedték át az erős, már-már vakító fényt és a simogató sugarakat. Az Anyák kútjától vízcsobogás kísért minket, a kis patak a lépcsőkön ugrálva szaladt lefelé a néhol szertelen medrében.  A tufalépcsők megannyi vízesése sistergett, a medvehagyma átütő illata mindent beborított és a madarak koncertet rendeztek nekünk. Egymást túlkiabálva próbáltak jobb helyezést elérni az erdei X-faktor-ban. Már nem volt akkora vízhozam, mint a nagy esőzések után, így a Petnyákon száraz lábbal lehetett átkelni. Most is mint minden alkalommal, mikor erre járunk, rövid pihenőt iktattunk be a Kánya forrásnál, medvehagymás reggelivel. Természetesen az úton keresztbe heverő öles játszófát sem hagytuk ki, s néhány fotó is készült a kis csapatról, mintha csak egy kis erdei divatbemutatón lennénk. A kis pihenő utáni ellenőrzéskor kiderült, mindkét GPS leállt, mintha csak szabadságra mentek volna az erdei pihenőn. Gondot nem okozott, több is veszett Mohácsnál, s elvégre a technika ördöge non-stop ügyködik. Utunk vége felé még egy kis fadoktorral is találkoztunk egy magas fa tetején, s bár messze volt és szégyenlősen körbe-körbe járt a fa törzsén, mégis sikerült lencsevégre kapni őkelmét. Visszaérve a Dömörkapu-i kiinduló ponthoz, jólesőt szusszanunk, de elfáradni nem sikerült ezen a túrán, nem baj, mert a Mecsek szépsége ismét lenyűgözött bennünket.

Jó időben könnyű terep, sok látnivalóval, így bátran ajánlhatjuk gyermekes családoknak is akár egy vasárnapi program gyanánt.

Tipp: Bár a turista utakon kevés a kihelyezett szemetes, azért te “Ne szemetelj, az erdő nem csak teérted van”, mindenki el tudja vinni a hulladékot magával a pihenőig.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.