Vár és kastélyvadászat 1.rész – Hernádvécse – Vécsey kastély

Múltkeresés

Vár és kastélyvadászatra indultunk egy meleg nyári napon, előre megtervezett módon, szállás egy kastélyban és csillagtúra volt a menü.

Origó

A tervezést már többször keresztülhúzta az élet, s ez történt most is, de mivel kedvünket semmi sem szegheti, a jól ismert “újratervezés” lett a jelszó. A lényeg, hogy mindig legyen több alternatíva, arra az esetre, ha a dolgok másként alakulnak. Így azután egy szép nyári reggelen elindultunk a korabeli Vécsey kastélyból kialakított kastélyszállóba.

A jelenbe zárt múlt

Az út nem okozott igazán csalódást, útjaink nagy része elhasznált állapotban van, de már látszik az új autópálya munkálatai, így a remény újjáéledve lapul az emberek szívében…. (de szép volt :D) Szóval, a meleg és a nyüzsgés után jólesett letérni a kis forgalmú utakra, álmos és poros falvak között autókáztunk egészen a kastélyig. Az útról semmi nem látszik, pedig valamikor a kastélykert az útig leért, de mint oly sokszor már, most is az átgondolatlan építkezéseknek hála, elzárták szem elöl a vidék gyöngyszemét.

Pár száz évet vissza

A recepció a kastély elé épített fogadótérben van, így a kastély teljes egészében korhű maradt. A délután folyamán egy kastélytúrán is részt veszünk, hogy megismerjük az épület történetét egészen napjainkig. A pincébe létrehozott borkóstoló és a wellness helységein kívül minden az eredeti állapotára emlékeztet, s használata megengedett, azaz nem kiállítási tárgyak a bútorok, hanem helyet lehet foglalni bennük, s elmerengeni a régmúlt időkön. Hozza is a hangulatot, s ha egy kicsit is el tudunk rugaszkodni a jelentől, meghallhatjuk, hogy mit üzen a múlt.

A “Padlás”

A hotel szlogenje, a ” város a kastélyban” nem csak egy marketing fogás, hanem egy valódi kisvárosi utcát takar, azaz, akár sétára is indulhatunk a tetőtérben kialakított sétálóutcában. S valóban, mintha csak egy hangulatos kisváros utcáján sétálnánk. Az itt “felépített” házakban vannak a családi apartmanok, s a gyerekes családok nyugodtan kiengedhetik az utcára játszani a lurkókat.

Az élettér

Már ami megmaradt, az idők folyamán méretében egyre fogyatkozó kastélyparkból, nem túl nagy, de egy kis időt el lehet tölteni benne sétával, nézelődéssel. A tekintélyes méretű ősfák közötti sétányokat mezei virágok szegélyezik, nyugtató a szemnek, s a csend a fülnek. Furcsa kontraszt, ahogy a főúri múltat idéző kastély és környezete beszorult a szegényes jelen díszlete közé.

Nálatok vannak-e állatok?

A park szélén állatsimogató várja az embereket, hogy némi friss fűért produkálják magukat, majd egy lóistálló legelésző lakói, akik unottan nézegetik a látogatót, mintha nem tudnák eldönteni, hogy mi várható a jövevényektől.

A nap vége

A séta véget ér, melyet az elegáns étteremben elköltött vacsora és egy kellemes wellness koronáz meg. A mindennapi túráinkhoz remek keretet adott a kastélyhotel.

Fotó: hicza

Folytatása következik….